Sabtu, 14 Januari 2012

LAKSA


aiii uolz...

mesti ramai yang menghabiskan weekend ni dengan xtvt berpekdah kn..bagi acik pulak kalau acik tak kemana-mana pasti acik akan buat laksa untuk dimakan melepaskan rindu n teringin..kalau bab laksa hari2 acik leh hadap okey tanpa jemu...


laksa ni da febret acik dari kecik lagi mungkin disebabkan dulu mak acik menjual laksa..jadi hari-hari makan laksa hahaha...okey kali ni jom kita berkongsi resepi membuat laksa..

bahan2 utk kuah laksa(utk sebungkus laksa)
5 ekr ikn selayang/kembung bersaiz besar
3 bj bwg merah
2 ulas bwg putih
belacan saiz ibu jari (klu xnk ltk pn xpe tp klu laksa xde belacan rse mmg xsdp ok)
cili kering segenggam & cili api
asam keping
bunga kantan
daun kesum
garam

cara2
rebus ikan dgn campurkan asm keping sikit (bg stok ikn td sebati ngn rse asm keping)isi ikan di blender
cili kering/api blender bersama bwg mrh,putih n blacan
then masukkan aje dlm periuk
masukkan bunga kantan, daun kesum n asm keping sket
masak sampai mendidih, garam secukup rasa ok

laksa direbus n siap dihidangkan..tadaaaa..slamat menjamu selera ye :)



Tiada ulasan: